Päivitä pistosahasi tehtäviesi tasalle? Tässä apua sopivan pistosahan valintaan

Festool Carvex ammattilaiselle

 

Kahvallinen vai kahvaton pistosaha

Pistosahoja voi ostaa pääsääntöisesti kahdella eri muotoilulla. Kahvallisessa pistosahassa on päällä D-kahva (vasen kuva). Kahvatonta pistosahaa kutsutaan myös putkirunkoiseksi pistosahaksi (oikea kuva).

 

Festool PSBC kahvallaFestool Carvex putkirunko

 

Kahvallisen pistosahan kerrotaan olevan mukavampi, kun sahaus tehdään kappaleen päältä ja sahausmatkat ovat pitkiä. Kahva antaa mukavasti tukevan tuntuman sahaan ja sen ohjaaminen päältä tapahtuvassa sahauksessa on helpompaa. Kuvioiden sahaamisessa kahvan kanssa ohjaaminen antaa joidenkin käyttäjien mielestä paremman kontrollin sahaan mutkissa ja kulmien lähellä. Lisäksi sitä on helpompi pitää tukevasti kappaletta vasten ilman, että sen pohjalevy keikkuu, koska otteen painopiste on suoraan sen yläpuolella.

Monille kuitenkin kahvaton saha on ainoa oikea vaihtoehto. Kahvattoman sahan runko yleensä matalampi, kuin kahvallisen pistosahan, jolloin sen kanssa on helpompi tehdä töitä ahtaammissa paikoissa. Myös kappaleen alapuolelta sahaaminen helpottuu, koska sahan runko ei aseta rajoitteita käden asennolle. Kahvattoman sahan painopiste vaihtelee sen mukaa, mistä käyttäjä kulloinkin sitä ohjaa. Jos ote on liian takana, on vaarana, että saha keulii tai kyntää.

Akku vai verkkovirta?

Akulliset pistosahat ovat kasvattaneet suosiotaan samaa tahtia kuin akkuteknologia on kehittynyt. Moni kuitenkin haluaa vieläkin käyttää johdollista sahaa aina kun vain mahdollista. Akku luonnollisesti vapauttaa liikkumaan ja sahaamaan sellaisissakin olosuhteissa, joissa verkkovirtaa ei ole lähettyvillä. Johtokaan ei ole koskaan sahauksen tiellä. Akun lataamisenkin voi nykyään tehdä vaikkapa auton tupakansytyttimen kautta.

Ne, jotka puhuvat johdollisen puolesta sanovat usein, että akkukoneet ovat painavampia ja kömpelömpiä, eikä niistä aina löydy tarvittavaa tehoa sahaamiseen. Varsinkin silloin, kun akun lataus alkaa hiipua, niin myös sahaustehot laskevat. Tämän argumentin voit jo nyt laittaa historiaan, sillä akkujen tehot ja käyttöajat ovat kasvaneet huimasti, samalla kun niiden painoa on saatu kevennettyä.

Akkukoneet ovat parhaimmillaan silloin, kun sahattavat kohteet sijaitsevat vaikeissa paikoissa, kuten katolla tai yleensäkin silloin, kun et pääse kohteeseen ilman tikapuita. Verkkovirralla toimivat ovat parempia silloin, kun sahaat isoja sarjoja kiinteällä työpisteellä. Tehot pysyvät tasaisina, eikä töitä tarvitse keskeyttää akkujen vaihtelun takia. Ja vaikka akkuteknologia onkin kehittynyt, niin verkkovirralla toimivat koneet ovat elinkaarikustannuksiltaan vielä edullisempia.

Molemmilla on siis omat hyvät ja vähemmän hyvät puolensa.

Tarvitsetko lisäominaisuuksia vai ajatko aina suoraan?

Viistesahaus

Pistosahojen edistyneemmissä malleissa on kääntyvä säädettävä pohjalevy. Säädettävän pohjalevyn avulla voi suorittaa sahauksia aina 45 asteen kulmaan asti. Sahaa valittaessa kannattaa siis miettiä, tarvitsetko sellaista ominaisuutta. Usein se on kiinteä tai sitten sellaisen voi ostaa lisäosana. Esimerkiksi Mafell P1 ja Festool Carvex pistosahoissa on erillinen vaihdettava pohjalevy viistesahauksia varten. Joissakin sahamalleissa kääntyvä pohjalevy on kiinteänä osana sahaa.

Ohjauskiskot

Mafell PP1 pistosaha on markkinoiden ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa saha, jota voit ohjata kiskoilla. Mafell itse kutsuu sitä maailman ensimmäiseksi tarkkuuspistosahaksi, koska voit ajaa sitä ohjauskiskolla ja sen terän kiinnitysmekanismi on täysin poikkeava muista. Mafell on kehittänyt myös kartion muotoisen Cunex-terän, joka ei vapise, eikä tärise sahauksen aikana.

Pölynpoisto

Kaikissa hyvissäkään sahoissa ei ole järjestetty integroitua pölynpoistoa. Myös pölynpoisto kannattaa huomioida sahaa valittaessa. Pölynpoistosuutin saattaa olla myös erillinen lisävaruste, jota kannattaa kysyä myyjältä, jos et tiedä kuuluuko sahaasi pölynpoistomahdollisuus.

Vasteet, pohjahuovat ja muut lisäosat

Festoolin pistosahoissa on lähes loputtomat laajennus- ja hifistelymahdollisuudet. Pohjalevyjä löydät monenlaisiin tarkoituksiin. Jos et löydä sopivaa pehmustettua pohjalevyä, niin valikoimista löydät irtohuopaa, joka suojaa kappaleesi ikäviltä naarmuilta sahauksen aikana. Dewalt puolestaan on tehty kovaan käyttöön ja on sloganinsa mukaisesti takuulla kova. Sahavalinnan edellä saattaa ymmärrettävästi iskeä valintahalvaus, mutta alla kysymyslista valintasi avuksi:

  • Mitä aiot sillä tehdä? (putkirunko vai kahvallinen)
  • Miten ammattimaisesti sitä käytät? (hintaluokka, teho, ominaisuudet)
  • Miten tarkkaan työskentelyyn sitä tarvitset? (riittääkö rouheampi jälki vai teetkö sillä viimeistelyjä?)
  • Teetkö liikkuvaa työtä vai pysytteletkö verstaalla? (akullinen vai johdollinen?)
  • Kuinka koviin olosuhteisiin joudut? (Dewalt vs. Festool vs. Mafell)

Share: