Kuinka valitsen oikeanlaisen sahanterän upotussahaan, pyörösahaan tai pöytäsahaan?

Dewalt sirkkelin terä

Hyvästäkin sirkkelistä tai kaapparisahasta saa tehtyä huonon vääränlaisella terällä. Terävalinnalla on suuri merkitys sahan käyttäytymiseen, sahausjälkeen, moottorin käyttöikään ja työturvallisuuteen. Terä on väärä kohde säästää kustannuksissa, koska juuri se on se joka niitä varmimmin säästää tai aiheuttaa.

Terä laatuvaatimuksen mukaan

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä enemmän sahasi terässä on hampaita, niin sitä hienompaa jälkeä sillä saat aikaiseksi. Toisaalta silloin joudut luopumaan myös sahausnopeudesta. Jos esimerkiksi rakennat väliseiniä kakkosnelosesta, niin sahausjäljellä ei ole niin väliä. Silloin voit hyvin valita terän, joka sahaa aggressiivisesti karkeaa jälkeä. Jos taas teet liitoksia näkyviin kohteisiin kuten kalusteisiin, tarvitset tiheähampaisen terän, joka sahaa tasaista hienoa jälkeä.

Valitse terä käyttötarkoituksen mukaan

Edelliseen nyrkkisääntöön on olemassa poikkeus: Katkaisetko vai halkaisetko puuta? Katkaisulla tarkoitetaan puun poikkisyyn kulkevaa sahausta. Katkaisuterän hampaat ovat matalampia ja niitä on terälevyllä enemmän, kuin halkaisuterässä. Katkaisusahan terät tekevät hienompaa jälkeä poikkisyyhyn sahattaessa ja se poistaa purun ja lastut tehokkaasti sahausurasta.

Halkaisulla eli myötäsyyhyn sahattaessa sahauksen jäljiltä irtoava puru ja lastut ovat paljon hienompaa kuin katkaisussa. Se asettaa terälle omat vaatimuksensa. Siksi halkaisuun suunnitellussa terässä on vähemmän hampaita ja niiden välit ovat syvät ja kaarevat. Näin materiaali poistuu tehokkaasti terän ja puun välistä.

Mitä sitten voi tapahtua, kun katkaiset halkaisuterällä tai päinvastoin? 1) sahausjälki on silminnähden huonompaa 2) sahaaminen on hitaampaa 3) sahasi terä voi ylikuumentua 4) Sahasi tai sahattava kappaleesi saattaa pompata pois sahausurastaan ja aiheuttaa vakavan turvallisuusriskin 5) Tehoton saha jumiutuu sahausuraan.

Katkaisu- ja halkaisuterät on helppo erottaa toisistaan ulkonäönperusteella.

KatkaisuteräHalkaisuterä

Vasemmanpuoleisen kuvan terä on tarkoitettu tarkkaan laminaatin katkaisuun. Sillä voi sahata siististi myös helposti halkeilevaa levymateriaalia. Oikeanpuoleisen kuvan terä soveltuu halkaisuun ja karkeampaan sahaamiseen. On olemassa myös yleisteriä, jotka soveltuvat molempiin käyttötarkoituksiin, mutta parhaan sahausjäljen saat vain käyttötarkoitukseensa suunnitellulla terällä.

Metallin sahaaminen pyörösahalla

Metallin sahaamisessa kannattaa yleensä käyttää eri sahaa kuin puun sahaamisessa. Kannattaa ainakin varmistaa, että sahasi soveltuu metallin sahaamiseen. Kaikissa pyörösahoissa ei ole sisällä suojausta, joka estää metallilastujen kulkeutumisen moottoriin.

Metallisahojen terät ovat usein karbidi- tai timanttipinnoitettuja. Metalliterien hammasmäärät vaihtelevat täysin sileästä hyvin harvahampaiseen. Nyrkkisääntönä metalliterää valittaessa voisi pitää sitä että, mitä pehmeämpi metalli sitä tiheämpi terien väli. Metallisahan hampaat ovat aina tarkasti peräkkäin.

Hampaiden kulmat vaihtelevat hyvin aggressiivisesta loivaan

Dewalt metalliteräDewalt metalliterä kovametallille

Vasemmanpuoleinen terä on tarkoitettu pehmeille metalleille, kuten alumiinille ja kuparille. Sen teroituskulma on -5 astetta. Oikeanpuoleinen terä on tarkoitettu ruostumattomalle teräkselle ja sen teroituskulma on +10 astetta tai enemmän eli mitä pehmeämpi metalli sitä jyrkempi kulma.

Terän halkaisija

Terän halkaisijan koko löytynee stanssattuna olemassa olevan sahasi terästä. Voihan myös olla, että se on kovassa käytössä kulunut pois. Silloin terän voi mitata keskilinjan yli reunasta reunaan. Terän kokoa ei kannata lähteä arvailemaan, eikä missään nimessä asentaa sahaan erikokoista terää, kuin siinä on ollut. Valitettavasti mitään standardia ei ole olemassa.

Terän keskiön halkaisija

Valitettavasti tässäkään ei ole olemassa minkäänlaista standardia. Terien keskiön halkaisijan koko vaihtelee valmistajasta riippuen. Oikean läpimitan löydät laitteesi käyttöohjeista tai mittaamalla. Terän mukana saattaa tulla myös erilaisia sovituspaloja, joilla saat asennettua uuden terän sahaan kuin sahaan.

Terän paksuus

Voisi kuvitella, että terän paksuudella ei ole niinkään merkitystä, mutta itseasiassa sillä on hyvinkin suuri vaikutus sahaamiseen ja sahan käyttäytymiseen sahaustilanteessa. Useimmat pyörö- ja upotussahat on varustettu upotusveitsellä, jonka tehtävänä on erottaa sahatut osiot toisistaan. Varsinkin pitkissä halkaisuissa tai levyjen sahaamisessa erotusveitsi on erittäin tarpeellinen, ellei jopa välttämätön, mutta jos teräsi on edes 0,1 mm eripaksuinen erotusveitsesi kanssa, niin veitsestä tulee hyödytön. Näistä syistä on hyvin tärkeää, että hankit tarkalleen saman paksuisen terän, kuin laitteesi valmistaja on siihen tarkoittanut.

Vinkki: Käytä aina valmistajan alkuperäistä terää

Tämä saattaa kuulostaa markkinamiesten myyntikikalta, mutta itseasiassa tässä piilee hyvinkin suuri järki. Saat aina oikean kokoisen terän, oikean kokoisella keskiöllä ja paksuudella. Vaikka ostaisit markkinoiden kalleimman ja parhaan sirkkelin, niin vääränlaisella terällä saat siitäkin huonosti toimivan.

      Pieni muistilista terähankintaan:

 

  • Mikä käyttötarkoitus?
  • Mikä on sahausjäljeltä vaadittava laatutaso?
  • Mitä materiaalia sillä sahataan?
  • Terän halkaisija
  • Kiinnitysreiän halkaisija
  • Terän paksuus

Share: