Linjalaserin ja pyörivän laserin erot

DeWalt DCE079D1R

Pyörivä vai linjalaser?

Linjalasereita on siis käytännössä kahdenlaisia, pyöriviä ja staattisia. Molemmat siis heittävät lasersäteellä seinälle linjan, jonka voit säätää haluamaasi kulmaan, korkoon tai suuntaan. Mutta kumpi näistä sitten kannattaa hankkia ja mitä eroja niillä on keskenään?

Pyörivän laserin toimintaperiaate perustuu laitteen sisällä 360 astetta pyörivään laserosoittimeen, joka saa kohdelinjan näyttämään vilkkuvalta ja hieman säröiseltä. Kierrosnopeutta lisäämällä saat aikaiseksi terävämmän yhtenäisen linjan, mutta vastaavasti linjan näkyvyys heikkenee.

Staattisessa linjalaserissa on manuaalisesti säädettävä osoitin, joka suunnataan haluttuun linjaan siis käsin. Sen tuottama valo on yhtenäinen, terävä ja kirkas. Miksi ihmeessä sitten edes kannattaisi harkita pyörivän laserin hankkimista?

 

pyörivä laserlinjalaser

Molemmilla lasereilla on omat vahvuutensa.

Kiinteä linjalaser on erinomainen työkalu sisätiloissa. Kun asennat näitä useampia, niin voit linjata vaikka koko huoneen sekä pysty, että vaakalinjassa samanaikaisesti. Sen suuntaaminen on ketterämpää, koska voit tehdä sen laitteen tai jalustan asentoa kevyesti kääntämällä

Sen heikkoutena on kuitenkin epätarkkuus kun etäisyydet pitenevät yli 10 metriin. DeWaltin DW085 malli on tarkka linjalaseriksi, mutta senkin tarkkuus on +/- 2 mm 10 metrin matkalla.

Vertailun vuoksi DeWalt DCE079D1R pyörivä laserin linja heittää vain +/- 1,5 mm 30 metrin matkalla ja sen kantama 60 metriä.

Pyörivä laser on huomattavasti teknisempi laite, kuin staattinen linjalaser. Sen takia se on myös huomattavasti kalliimpi. Voit toki käyttää sitä myös lyhyemmillä etäisyyksillä sisätiloissa, mutta jatkuvaan työskentelyyn sisätiloissa, se on turhan kömpelö ja suuri laite.

Linjalaserin ja pyörivän laserin erot pähkinänkuoressa:

Linjalaser Pyörivä laser
Lyhyet etäisyydet max. 10-12 metriä Yli 10 metriä pitkät linjat
Sisätiloissa, kevyt valaistus Ulkona ja isoissa halleissa, kirkkaammat olosuhteet
Kirkas yhtenäinen linja Vilkkuva himmeä linja
Manuaalinen tai osittain automaattinen tasaus Täysautomaattitasaus
Useimmiten paristokäyttöinen Usein akkukäyttöinen

 

Valmistajien laitteiden välillä on laatueroja, mutta laseria hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota, sen tarkkuuteen, joka on varmasti ilmoitettu laitteen tuotetiedoissa.

Myös lisävarusteissa ja vakautussysteemeissä on paljon eroja, jotka vaikuttavat käytettävyyteen, säädettävyyteen ja linjan kestävään tarkkuuteen. Kannattaa huomioida erityisesti lukitukset, kiinnitykset, kolmijalkojen tukevuus.

Share: