Tee parempaa jälkeä. Valitse pistosahanterä materiaalin mukaan

t-shank jig saw blade

Pistosaha on tunteita herättävä työkalu, joka voi joko pelastaa tai pilata päiväsi. Oikein käytettynä se on kenen tahansa kalusteasentajan, lattia-asentajan tai remonttimiehen tärkeimpiä työkaluja. Onnistuneeseen lopputulokseen pääset näillä parilla pienellä vinkillä.

Hankkiessasi pistosahan, sen mukana tulee yleensä yksi terä metallille, yksi hienohampainen terä ja yksi karkeampi hampainen terä. Näillä pääset hyvin alkuun, mutta ne eivät aina välttämättä riitä onnistuneeseen lopputulokseen. Saatat tarvita esimerkiksi pidemmän terän paksumpaa materiaalia varten. Saatat myös tarvita terän, jonka hammastus onkin käänteinen (japanin saha) tai keraamisia materiaaleja varten terän, jossa ei ole hampaita ollenkaan.

Joskus sahan terässä ei lue mitä materiaalia varten se on tarkoitettu, vaan sinun pitää itse pystyä päättelemään minkälainen terä soveltuu materiaalillesi. Puuta varten tarkoitetun terän tunnistat siitä, että sen hampaat osoittavat eri suuntiin sivuille, eivätkä ole peräkkäin kuten metalli- ja keramiikkaterissä. Puuterän tunnistaa myös siitä, että sen kärki on useimmiten terävä, kun metalliterissä se on pyöreä.

Ota tästä nyt sitten selvää. Niinpä ja siksi päätimmekin kirjoittaa tämän blogin. Ei se oikeasti näin vaikeaa ole.

Pehmeät puulajit ja pistosahaus

Valitse terä, joka on valmistettu hiili- tai kaksoismetalliseoksesta (Bi-metal). Hampaiden määrään ja tiheyteen pätee samat säännöt, kuin muussakin sahauksessa. Katkaisussa eli poikkisyyhyn sahattaessa kannattaa valita tiheämpi matalahampainen terä ja halkaisuun harvempi ja pidemmillä hampailla varustettu terä. Pehmeän puun sahaamiseen toimii useimmiten hyvin kärkeä kohti kapeneva terä, jossa on limitetyt hampaat.

Jos sahaat alapuolelta tai haluat levysi yläpintaan paremman sahausjäljen, voit käyttää myös terää, jossa on käänteinen hammastus. Silloin terä sahaa sisäänpäin tulevan liikkeen aikana, kuten käsin japanin sahalla sahattuna, jolloin sahaus tapahtuu vetoliikkeen aikana.

Kovat puulajit ja pistosahaus

Sellaiset puulajit kuten tammi tai saarni saattavat olla kovuudeltaan jopa kovempaa kuin jotkin pehmeät metallit. Siksipä se asettaa terällekin omat vaatimuksensa. Pienempi hampainen terä toimii tässä paremmin kuin iso hampainen harvalla välistyksellä varustettu terä.

Metallien pistosahaus

Metalliterässä on tiheät ja matalat hampaat ja ne ovat suorassa linjassa toisiinsa nähden. Alumiinille ja muille pehmeämmille metalleille, kuten kuparille tarkoitetuissa terissä hampaiden teroituskulma hieman jyrkempi kuin kovemmalle raudalle tarkoitetuissa terissä. Rautaterä näyttää ulospäin samalta kuin käsirautasahan terä.

Jig saw blade for metalblade for nonferrous metals

Muovit ja lasikuitu

Lasi- ja hiilikuitu, pleksi ja muovit ovat helposti halkeilevia materiaaleja. Siksi terän pitää olla hienohampainen kuten metalliterässäkin, mutta kuitenkin hieman aggressiivisemmalla teroitusprofiililla kuin metallissa, jotta se pureutuu materiaaliin, mutta ei sulata sitä terän kuumentuessa. Alla oleva R54 terä soveltuu hyvin myös keraamisille aineille ja tiilelle.

 

ceramic jig saw blade

 

Näillä vinkeillä pääset alkuun, jos valmistajasi terässä ei ole suoraa mainintaan siitä mille materiaalille terä on tarkoitettu.

Mitä muuta kannattaa huomioida pistosahan teriä hankittaessa?

Terän pituus

Terän pituus kannattaa valita tietenkin sahattavan kappaleen paksuuden mukaan. Tarkoittaen myös sitä, että terä ei saisi olla liian pitkä, koska liian pitkän terän yli jäävä osa väpättää kappaleen alla ja voi aiheuttaa epätasaista sahausjälkeä. Liian pitkää terää on myös vaikeampi pitää sahauslinjassa. Parasta olisi jos terä olisi vain noin 1-2 cm pidempi kuin sahattavan kappaleen paksuus.

Terän kiinnitysmuoto

T-kiinnitys (alla) on nykyään melkeinpä standardi, mutta joissakin vanhemmissa sahoissa on vielä U-kiinnitys.

t-shank_jigsawblade

Pieni muistilista

  • 1) mitä kovempi materiaali sitä tiheämpi hammastus
  • 2) puuterässä hampaat ovat limittäin
  • 3) metalliterässä hampaat ovat peräkkäin
  • 4) Puun halkaisuterässä on isommat hampaat ja suuremmat välit

Share: