Imureiden pölynpoistoluokat. Valitse imuri työn mukaan

Festool cth 26

Millainen merkitys pölynpoistojärjestelmälläsi on huoneilmaan?

Jo muutaman minuutin hiominen ilman pölynpoistojärjestelmää nostaa huoneilman haitallisten hiukkasten hiukkaspitoisuuden 150 mikrogrammaan kuutiolla. Se on 50-75 kertaa enemmän kuin sallittu.

Määräysten mukaan yhden työpäivän hiukkasmäärien keskiarvo ei saa ylittää 2 mg/m3 kovilla puulajeilla, eikä 3 mg/m3 pehmeillä puulajeilla.

THL on listannut 47 eri ammattisairautta, jotka johtuvat puu- ja rakennuspölystä - keuhko- ja nenäsyövät esimerkiksi. Voisi sanoa, että pölynpoistoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Hiukkasten koot vaihtelevat karkeasta purusta nanoluokan hiukkasiin, joita ovat esimerkiksi asbesti ja home- ja lahottajasienien itiöt. Tästä syystä imurit on jaettu eri luokkiin sen mukaan, mikä niiden suodatuskyky on.

L-luokan järjestelmät: Lievästi vaarallisten hiukkasten erotteluun.

L-luokan pölynpoistoa voisi kutsua puruimuriksi. Se pitää mainiosti paikat siisteinä, mutta sen suodatuskyky ei riitä pitämään hienoimpia hiukkasia sisällään.

L-luokan imurin hiukkasten erottelukyky on 99.9 %. Se voi kuulostaa paljolta, mutta se ei kuitenkaan riitä pitämään kaikkein hienojakoisinta puupölyä sisällään.

Se ei riitä pitämään huoneilmaa määräysten mukaisina, koska kovien puulajien kuten tammen ja koivun hienoimmat hiontapölyt solahtavat suodattimen läpi takaisin huoneilmaan.

M-luokan pölynpoistojärjestelmä: Melko vaarallisten hiukkasten erotteluun.

M-luokan puruimurit tai oikeammin pölynpoistojärjestelmien pitää pystyä erottelemaan 99,99% kaikista hiukkasista. Se riittää jo erinomaisesti tavalliseen puurakentamiseen. Se päästää käytännössä lävitseen vain kaikkein hienoimmat nanohiukkaset, joita esiintyy esimerkiksi vanhoissa rakennuksissa.

H-luokan pölynpoistojärjestelmät: Hyvin vaarallisten hiukkasten erotteluun

H-luokan imurit erottelevat 99,995 % kaikista hiukkasista. Tällainen imuri on pakollinen kun työskentelet esimerkiksi asbestikohteissa tai korjaat homevaurioita.

H-luokan järjestelmässä pölypussit ja suodattimet ovat rakenteeltaan täysin erilaisia M- ja varsinkin L-luokan imureihin verrattuna. Niiden poistaminen ja vaihtaminenkin on järjestetty siten, etteivät vaaralliset hiukkaset pääsisi vahingossakaan takaisin ilmaan.

Toivottavasti tästä on sinulle apua kun valitset uutta imuria! Pölynpoistojärjestelmiin pääset tutustumaan tästä https://www.sahanpuru.fi/koneet/purunpoisto.html

Jos tarvitset vieläkin lisätietoja, niin lähetä meille viesti, niin laitetaan yhdessä imuriasiat kuntoon. 

Share: