Sähköhöylät pienistä isoihin

Festool PL 245

Yhden käden sähköhöylät

Uusimmat sähköhöylät tekevät uskomattoman tarkkaa ja hyvää jälkeä. Ne ovat myös keventyneet ja usein niitä kutsutaankin yhden käden höyliksi. Festoolin uusimmissa sähköhöylissä esimerkiksi terä on spiraalin muotoinen eli höyläyspinta on viistossa työstösuuntaan nähden. Tällä mallilla se myös leikkaa lyhyemmällä matkalla jokaisella kierroksella, jolloin höyläysjäljestä tulee tasaista, eikä se revi puuta. Tällä innovaatiolla Festool on pystynyt eliminoimaan sähköhöylien perinteisen heikkouden eli aaltoilevan työjäljen, joka aiheutuu suoran terän hakkaavasta liikkeestä.

Festoolin EHL 65 höylä painaa vain 2,4 kg, vaikka tehoa löytyy 720 W ja kierroksia 15600 minuutissa. Vertailun vuoksi sanottakoon, että Mafellin vastaava höylä MHU 82 painaa 3,2 kg ja kiertää 12 000 kertaa minuutissa eli vaikka hyvä höylä on sekin, niin EHL 65 uusi parannettu versio on keveydessä ja ergonomiassa omassa luokassaan. MHU 82 on erittäin vakaa höylä ja sen etuna on myös kattavat lisävarusteet, joilla voit tehdä siitä väliaikaisesti pienen oikohöylän.

Festool EHL 65Mafell MHU 82

Isot palkkihöylät

Suomalainen hirsirakentaminen on aina perustunut pitkälti hirsien latomiseen päällekkäin, koska puutavaraa on ollut helposti ja paljon saatavilla. Siitä syystä meille myös suuret palkkihöylät ovat olleet vieraampia työkaluja.

Keski-Euroopassa puolestaan on vuosisatojen timber frame rakentamisen kulttuuri, joka on voimissaan ja jopa kasvattaa suosiotaan rakennustapana. Siellä isot palkkihöylät ovat hyvinkin tuttuja työkaluja isojen hirsipalkkien työstämiseen työmaaoloissa. Puupalkki- ja puuelementtirakentaminen kasvaa Suomessa. Isoille höylille on ollut kysyntää viimeaikoina myös täällä.

Satoja kiloja painavaa hirttä ei ole kovin helppoa, eikä edes suositeltavaa kiikuttaa millekään teolliselle tasohöylällä. Tässä kohtaa astuvat kuvaan isot palkkihöylät. Palkkihöylällä teet kätevästi myös viisteet ja huullokset isoihin palkkeihin.

Festoolin PL 245 mallilla voit kaventaa ja jopa oikaista palkit kätevästi paikallaan 245 mm leveydeltä. Painoakin sillä tosin on 15,7 kg. Festool PL palkkihöylästä löytyy myös pienempi versio, PL 205, jonka höyläysleveys on 205 mm ja painoa hieman vähemmän 13 kg. 

PL 245 palkkihöylä

Muita vaihtoehtoja höyläämiseen

Esimerkiksi Festoolin isossa monitoimisirkkelissä HK 132 mallissa on lisävarusteina myös höyläysvarustus, mutta se on tarkoitettu enemmänkin urien ja huullosten höyläämiseen ja liitosten valmistamiseen puupalkkirakentamisessa.

 

HK 132 höyläysvarustuksella

Eder eph 1 lisälaitteella voit muuttaa moottorisahasi höyläksi, jolla voit tehdä tasaista pintaa tukkiin melko kätevästi. Tarkkaan höyläämiseen se ei tosin ole paras mahdollinen keino, mutta erittäin hyvä apu rungon nopeaan tasoittamiseen ja kuorimiseen.

 

Eder eph 1

 

Share: